Myndighet...

Vid 18 års ålder är svensken idag vara myndig, d.v.s. anses vara mogen nog att taga eget ansvar för sitt liv. Detta medför bland annat rösträtt, rätt att gifta sig och rätt att skaffa körkort.

 Men är det alltså så att den svenska individen precis då hon når aderton års ålder, precis vid sitt första andetag med sina aderton år gamla lungor når den grad av mognad, har den kunskap och alltid uppfyller den grad av intelligens som krävs för att hantera alla dessa nya möjligheter? Naturligtvis inte! Alla vet det är olika från person till person, men trots all predikan om att man inte kan dra alla över en kam.

Vi mognar olika snabbt, vi har olika intelligenskvot, vi har olika erfarenheter, vi har olika fysiska egenskaper och vi har olika kunskaper. Med andra ord, jag är övertygad om att det finns sextonåringar som skulle kunna myndigförklaras och lika övertygad om att det finns trettiofemåringar som aldrig borde ha blivit myndiga.

Hur skall vi då lösa detta problem? En omfattande prövning som såväl prövar individens livserfarenheter, intelligens och kunskaper om samhället vore kanske ett bra förslag.
Men med en så skarp insyn på medborgarnas egenskaper måste vi naturligtvis också kunna omyndigförklara de individer som trotts sin ålder inte har de egenskaper som krävs för att myndigförklaras.
Naturligtvis ska t.ex. inte de individer som inte vet ett dyft om politik ha någon rösträtt etc.

Att mäta intelligens, kunskap och livserfarenheter är långt mycket mer avancerat än att det kan avgöras endast utifrån individens ålder. Att sedan myndigförklara en hel åldersgrupp utan minsta blick på enskilda individens egenskaper är dårskap och måsta åtgärdas!

/Bernt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0